week 1

30-06

De camo door de controle krijgen viel serieus tegen, Daarom moesten we deze morgen beginnen met inladen. Het was stressen! We hoopten rond twee uur te vertrekken…Stipt om vier uur vertrokken we met ons overbeladen vervoer richting Frankrijk.

Onze maximum snelheid was de volle 83 en bij de steilste helling haalden we 30 per uur planché 🙂

p1030466.jpg

Vier uur later kwamen we aan bij….de bron van de Schelde.

p1030519.jpg

De bron staat al een tijdje droog, maar door de overvloedige regen de laatste tijd staat er water! Nu kamperen we (wild) op een grasveldje in de buurt. Morgen vertrekken we echt!

p1030500.jpg

1-07 / dag 1

Onze eerste avond gisteren was er al direct eentje om in te kaderen: een mooie zomeravond, vrienden onder elkaar en een fleske rosé, ideaal.

Om acht uur waren we allemaal wakker en na een ontbijt van broodpudding (door de mama gemaakt) vertrok Pieter naar de winkel. Nele en ik ruimden alles op, en rond de middag gingen we in het water. Mooie dingen gezien, veel plezier gehad… maar ook gemerkt dat het zottenwerk was 🙂 We moesten door halve bossen, onder en over bruggen, door brandnetels, limbo-style onder takken.

We moesten ook een keer of vijf via de oever voorbij een hindernis,

p1030541.jpg

Na vier kilometer hielden we het voor bekeken en doodmoe zochten we iemand om bij te slapen. We kwamen terecht bij Michel, ne coole gast, en zijn vrouw Bernadette. We konden het niet beter treffen! Een douchke, elentrik,… hij was zo vriendelijk dat ik geen wifi durfde vragen.

Morgen komt Eddy erbij, en vanaf dan varen we op een kanaal.

 

2/07

Ons gastgezin was extreem vriendelijk! Deze ochtend stond er koffie en taart klaar en toen we wouden vertrekken stond de mevrouw er op dat we een fleske wijn meenamen. Rond tien uur kwamen we aan het startpunt van de dag, Eddy en Peter arriveerden en rond de middag werd het menens. We mochten niet door de sluizen (en het zijn er belachelijk veel, soms met maar 100 meter tussen!). Mij eruit halen kost enorm veel tijd en moeite. Gelukkig staat er op elke sluis hoever het is naar de volgende.

Als er niet meer dan een kilometer en half tussen is, rijd ik naar de volgende sluis met de aankoppel handbike.

Deze avond regelden Pieter en ik een slaapplaats bij Magali, een lieve mevrouw in Banteaux, een dorpje met 400 inwoners en zonder bakker of café. In hun tuin dronken we de fles wijn op die we deze ochtend van Bernadette gekregen hadden.

p1030558.jpg

Tot hier toe was deze tocht heel leuk, maar vorig jaar was het eenvoudiger voor de volgers, ik kan zelf in en uit mijn handbike…bij de boot is dat net iets anders!0

p1030552.jpg

Morgen en overmorgen plannen we 2 tochten van 10 km. Deze morgen had ik stijve vingers (van een hele dag overal door, onder en over te kruipen.

Nu ben ik redelijk moe… zware dagen.

3/07

Deze nacht regende het de hele tijd, gelukkig was het warmer dan gisteren, en was het een goeie nacht. Na ontbijtje met vijf in de camo (veel regen) installeerden we ons op het water, gelukkig bleek de rest van de dag goed mee te vallen qua neerslag.

p1030564.jpg

p1030568.jpg

Na een vrij vlotte tocht (twee stukken van ongeveer 2,5 km zonder sluis), onder andere een passage langs het bedrijf Royal Canin (voormalig hondenvoer van Rashonden Amandus), en een stop langs het water aan de onverwachte kriekenboom kwamen we aan in Rues des Vignes.

p1030573.jpg

Geen van de drie varenden had een GSM mee aan boord (ieder rekende op de ander), en daardoor liep het spoor helaas bijster met de volgers. Na enkele uren vonden we elkaar terug, maar daardoor was de afgelegde afstand weerom vrij gering. Morgen inhaaldag geblazen dus!

Het weerzien hebben we gevierd in de plaatselijke brasserie met één (of meerdere) glaasje(s) rode wijn. Bij deze is het spreekwoord weerom bewezen: na regen komt zonneschijn …..

 

4/07

De nachtrust was eerder kort, maar van optimale kwaliteit. We vertrokken sneller dan ooit en eindelijk, na vier dagen liep er helemaal niets mis. We haalden redelijk vlotjes onze beoogde afstand, en kwamen zo in Cambrai, de eerste grote stad. Een slaapplaats vinden was moeilijk, en al snel namen we de beslissing om terug te rijden naar de overnachtingsplaats van gisteren. Een graspleintje naast het kanaal in Les Rues Des Vignes. (we mochten er slapen van de champetter).

 

5/07

Elke dag staan we normaal op om 8 uur, maar deze morgen was het een half uurtje vroeger. We moesten nog rijden naar ons eindpunt van gisteren. Alles begint vlotter te gaan, iedereen raakt afgestemd op elkaar. We hadden om half tien een afspraak met een journalist van La Voix Du Nord, morgen dus naar de krantenwinkel hier.

Aan de daaropvolgende sluis vertrokken Eddy en Peter, jammer ! Merci mannen !

Net na de middag vaarden we dik vier kilometer. Voor de mensen die denken dat we ons gewoon moeten laten afdrijven: fout, door de sluizen is er geen stroming, niets!

We slapen nu op een parking aan de Schelde, wifi is even zeldzaam als een douche hier 🙂 , dus de verslagjes hier zullen even op zich moeten laten wachten.

Zeggen dat ik moe ben is een understatement, derstraks ben ik op klaarlichte dag in slaap gevallen in de graskant.

Nu pannenkoeken (met kei-goeie confituur) , gisteren bbq, het kan slechter…

p1030676.jpg

6/07

Vandaag was niet de spannendste dag. We hebben zitten varen, hebben een lange middagpauze gehad, en vaarden verder 🙂

De Schelde werd enorm breed, en de vissen onderweg werden groter.

‘s Avonds kwamen Koenie, Berit en Jelle toe, Noppe en Dries arriveerden met de motto. We hadden een gezellige bbq.

p1030714.jpg

Het meest spannende vandaag was de video van deze ochtend, waarin ik wilde laten zien dat ik één van onze tentjes vanuit mijn rolstoel kon opvouwen. Deze video is ter ere van de Facebook-vriend die dat overlaatst pas voor het eerst kon doen. Kerel, op uw gezondheid !

Daarnaast toch maar even Voix Du Nord gekocht. Helaas vandaag niet in de papieren versie, maar dat wordt waarschijnlijk morgen of maandag. Online kan je ons wel al aan het werk zien op lavoixdunord.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *